15 Aralık 2014 Pazartesi

Alkol Güvenli Bisiklet Sürüşü Ne Kadar Etkiler?

Alkol almanın sürücünün bisikletini kontrolünü ne kadar etkilediğini ölçmek için yapılan araştırmalarda bisikletçilere belirli miktarlarda alkol verilmiş ve belirli bir pisste bisiklet kullanmaları istenmiştir. 

Yapılan bilimsel araştırmalar 100ml kandaki 50mg alkolün (yaklaşık 2 normal alkollü bira), denge ve kontrolü azalttığını; 80mg (yaklaşık 3 normal alkollü bira) alkolün bisiklet kontrol ve dengede ciddi bozukluklara sebep olduğunu gösteriyor.

Otomobil sürücülerine müsaade edilen kanda en yüksek alkol miktarı oranı İngiltere ve Wales’dedir ve bu dünyadaki en yüksek orandır; 100 mililitre kanda 80 miligram alkole müsaade edilmektedir. Bir süre önce İskoçya ve bir çok Avrupa ülkesi 80 miligram limitini 50 miligrama indirmiştir.


Peki, bu kadar alkol alınca insan bisikletini, alkol almamış halinde olduğu gibi tam kontrollü olarak kullanabilir mi?  Dünyada bisikletçi için ne kadar alkol alımına müsaade edildiğine dair bir yasal düzenleme henüz yoktur ancak alkol etkisi altında bisiklete binmek illegal olduğu kadar tehlikeli bir durum olarak kabul edilmektedir.

Otomobil sürücülerine müsaade edilen alkol miktarı bisiklet sürücülerine de müsaade edilmeli midir? Aynı alkol miktarı etkisinde bisiklet kullanmak otomobil kullanmaktan daha mı kolay dır?
Kesin cevap, 100 mililitre kanda 50 miligramdan fazla alkol, güvenli sürüşü tehlikeye sokar.

78 bisikletçi ile bir deney yapılmış ve alkol almamış durumdaki bisikletçilerin çukurlar arasında slalom yapması, dar parkurlara girmesi, saat yönünde ve saat yönü tersinde dönmeleri istenmiştir.
Sonra kendilerine alkol verilmiş ve aynı sürüşleri tekrar yapmalarıistenmiştir.

80 miligram altında bile bisiklet kullanma melekesinin menfi olarak etkilendiği görülmüştür. 80 miligram limitine erişildiğinde ise bisikletçilerin genel kontrol yeteneğini büyük ölçüde kaybettiği görülmüştür.

140 miligram seviyesinde ise hiç bir bisikletçi ayık halde yapabildiği manevraları yapamamıştır.

Onun için basit bir kural yok ama en güvenlisi, bisiklete binmeden önce hiç alkol almamak.

Hazırlayan: Oğuzhan Bayrak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Designed By Blogger Templates