13 Aralık 2014 Cumartesi

Alüminyum Bisikletler: Aldatmaca mı Gerçek mi?





Ülkemizdeki bisiklet sektöründe gözlemlenen gerçeklerden bir taneside şu anda piyasada satılan birçok alüminyum bisikletin aslında çelik kadar ağır olmasıdır. Çelik ağırlında müşterilere sunulan alüminyum bisikletler, tamamen satış stratejisine yönelik müşteri aldatmacasına dönüşüyor.


Her geçen yıl bisikletçilerde daha fazla alümünyum bisiklet görüyoruz artık çelik kadrolu bisikletler hemen hemen hiç kalmadı. Bisiklet sektöründe kaliteli bisiklete artan ilgi ile birlikte müşteriler alüminyum gövdeli bisiklet arıyorlar. Piyasadaki talebi gören ithalatçılar isteğe göre ‘alüminyum bisiklet’ getirip piyasaya sunuyorlar.

Alüminyum bisikletlere olan ilginin artmasındaki en büyük etken onların ‘hafif’ olmasıdır. Ancak ‘hafiflik’ kullanılan alüminyumun bileşenine gore değişmekte. Hatta ‘Ucuz Alüminyum’ bisikletler çelik bisikletler kadar ağır olabilmekte.

Biraz alüminyum bisikletlerden bahsedersek, alüminyum diye satın aldığımız bisikletlerin gövdesi aslında alüminyum alaşımdır. Bunun anlamı bisikletin gövdesini oluşturan metal kısım üretilirken alüminyum ile birlikte başka metalde kullanılıyor olmasıdır. Alüminyum alaşım ise kullanılan bileşene gore farklı adlar alıyor. Örnek olarak:

2219 Alüminyum, 6061 Alüminyum, 7005 Alüminyum gibi

Her alüminyum alaşımın ağırlığı farklı olduğu için, bisikletlerin ağırlıklarıda farklı oluyor. Genel kural olarak kullanılan ucuz alüminyum bisikletler ağır oluyorlar.

Karşılaştırma: Specialized vs Cannondale



VS





Testimize iki markayı kullandık. Markaların ikiside Amerikan, dünyaca bilinen ve bisiklet üretiminde ARGE'ye önem veren firmalar. Bisikletler Specialized Sirrus ve Cannondale Quick 5. İki bisiklette amortisörsüz şehir bisikleti, alüminyum gövdeli, teknik özellikleri, fiyatları ve kadro boyları aynı.

Bisikletleri tartiğımızda Specialized 12.4kg gelirken, Cannondale 11.5kg geldi. İşte bu fark tamamen iki bisiklette kullanılan alüminyumun gövdenin özelliğinden kaynaklanmakta.





SONUÇ:

Son yıllarda birçok yerli ve yabancı firma, müşterilerine ucuz ve ağır alüminyum gövdeli bisikletleri albenili hale getirip, yüksek ekipmanla toplayıp satmaya çalışıyorlar. Biz bunlara ‘ekipmandan satan bisikletler’ diyoruz. Bisikletin üzerindeki ekipmanlara takılan birçok müşteri, gövdenin özelliğini ve ağırlığını gözardı ediyor. Firmalar bunu bildikleri için ucuz ve ağır alüminyum alaşımlı gövdeleri piyasaya sunmaya devam ediyorlar.

Sonuç olarak bisiklet alırken yaptığımız fiyat/donanım karşılaştırmasını, fiyat/donanım/gövde ağırlığı nıda eklemeliyiz. İyi ekipmanları uygun fiyata sunan markaları analiz ederken, gövde kalitesi ve ağırlığınıda göz önüne almalıyız. Bu bize gerçek olarak fiyatı uygun olan bisikletleri işaret edecektir.

Biz böyle yaptıkçada, bisiklet firmaları arasında daha üst ekipman verme konusunda devam eden rekabet, iyi ve hafif gövde sunma konusuna doğruda kaycaktırki buda herkesi daha kaliteli bisiklet kullanmaya itecektir.

3 yorum:

  1. Malesef yanlış yonlendiriyorsunuz. Alüminyum da kullanılan alasım ağırlığına göre malzeme değişmez. Bunların yogunluklari aynıdır. fark aluminyum un üretim ve dayanım özelliklerinden ileri gelmektedır.

    YanıtlaSil
  2. HATANIZ VAR kadroları alıp ağırlıgını ölçeniz haklısınız denebilir.ancaak,üzerindeki parcalar cok farkediyor 12kg bisiklet ise mesela 2kg kadro, onun 10 kilosu kompanent uzerindeki parcalar lastikler jantlar aynakol aktarici
    Bisiklet agirligina gore kadro kalitesine karar verilmez!
    Çok yanlış yonlendiriyorsunuz

    Sadece 2 kadroyu ölcmeniz ve aluminyumdan aluminyuma degisir
    Aluminyum deyip almayin alasimina bakin diye bir blog yazmanız doru bi yazı olurdu.

    Iste speci 1,7 canon 1,8 geldi
    Canon daha ağır gibi

    Yaptiginiz cok mantiksiz

    Marka arka çatalı 3cm uzatsa agirliga yansır
    Ön spacerleri demir degil alu taksa fark eder
    Furşu 6061 degil 7075 taksa fark eder
    Alu pedal degil plastik pedal taksa fark eder
    Tourney claris 105 hepsinin agirligi başka

    6061 yumuşak aludur
    Esnemesi fazladır mesela

    Her alunun baska ozellikleri var

    7075 cok hafif ve dayaniklidir ama kadroda kullanilmaz cunku kaynak yapilmiyor

    Tek parca yapsan maliyet cok olur

    Yurtdisinda yapan var ama yuksek tech istiyor.

    Kusura bakmayin olmamış

    YanıtlaSil

Designed By Blogger Templates